IRODÁNK segítséget nyújt hitel és CSOK közvetítésben is, kiváló kollégáink szakmai tudásával hozzá járul a lehető legkedvezőbb hitelhez való hozzá jutásban.

www.pro-lux.hu

Vác, Galcsek utca 11.

proluxingatlaniroda@gmail.com

06-30-915-29-42

A  babaváró hitel remek lehetőség azoknak a fiataloknak, akik gyermeket vállalnának. A maximum 10 millió forint összegű Babaváró hitel ugyanis szabad felhasználású, nincs szükség hozzá ingatlanfedezetre, a hitel pedig az első öt évben mindenképpen kamatmentes. Amennyiben az első öt évben gyermek születik, akkor a Babaváró a futamidő végéig kamatmentes marad, a második gyermeknél elengedik a fennálló tőketartozás 30%-át, míg a harmadik gyermeknél a teljes adósságot elengedik. Sokan kérdezik azokban a Bankmonitor szakértőitől, hogy mit kell tenniük, ha megigényelnék a támogatást, illetve mik azok a buktatók, amikre mindenképpen érdemes odafigyelniük. Ezeket gyűjtöttük most össze.

1. Ellenőrizzétek a Babaváró jogosultságotokat

A babaváró hitel esetében az első lépés az, hogy ellenőrizzük a jogosultságot, ugyanis a támogatásnak számos személyi feltétele van. Íme, a legfontosabbak!

  • Család állapot és gyermekek: a támogatást kizárólag házasok igényelhetik. Amennyiben bármelyik félnek van már gyermeke, akkor legalább az egyik félnek az első házasságának kell lennie.
  • Életkor: kizárólag a feleség életkora számít, akinek az igényléskor 18 évesnél idősebbnek kell lennie, de nem töltheti be a 41. életévét.
  • Lakcím: Mindkét félnek magyarországi lakcímmel kell rendelkeznie.
  • OEP és NAV: legalább az egyik félnek 3 éves folyamatos társadalombiztosítási (TB) jogviszonyt kell tudni igazolni. Ebbe a közfoglalkoztatotti jogviszony maximum 1 évvel számítható be, magyar állampolgár pedig külföldi jogviszonyt is igazolhat. Fontos, hogy a 3 éves TB jogviszonyból a Babaváró igénylést megelőző 180 napnak mindenképpen magyar TB jogviszonyból kell származnia! Ezen kívül egyik félnek sem lehet NAV köztartozása.

2. A Banki hitelképesség ellenőrzése

Bár hivatalosan babaváró támogatásnak hívják, nem véletlenül ragadt rá a Babaváró hitel elnevezés. Ez ugyanis egy támogatott banki hitel, aminél az állam kamatkedvezményt valamint hitelelengedést ad egy, kettő vagy három gyermek vállalásakor. Mivel hitelről van szó, a Babaváró feltétele az, hogy az igénylők hitelképesek legyenek:

  • rendelkezzenek megfelelő nagyságú igazolt jövedelemmel;
  • pár egyik tagjának se legyen köztartozása,
  • illetve ne szerepeljenek aktív rossz adósként a KHR adatbázisban.

Talán furcsának tűnhet, de érdemes már az igénylés előtt ellenőrizni, hogy a jövedelmünk után mekkora összegű Babaváró hitelre vagyunk jogosultak, ugyanis így még van időnk javítani a helyzeten. A babaváró hitelt ugyanis egyetlen alkalommal lehet felvenni, ezért ha van rá mód, érdemes a teljes összeget (10 millió Ft) felvenni, máskülönben elveszik a lehetőség egy része.

Ráadásul hiába tűnik egységes terméknek a Babaváró, valójában a banki hitelminősítési gyakorlatok nagyon különbözőek, például máshogy fogadják el a GYES-t, de még abban is vannak eltérések, hogy a kamatmentes vagy a kamattal növelt (vagyis a támogatás nélküli) havi törlesztőt veszik alapul a JTM számításnál. A JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) pedig azt mutatja meg, hogy a nettó jövedelem mekkora százaléka lehet legfeljebb a hiteltörlesztő. A Babaváró esetében 500 ezer Ft nettó jövedelem alatt ez elvileg 50%, ám a gyakorlat azt mutatja, hogy a bankok többsége 30% körül lövi ezt be.

Nem mindegy azonban az sem, hogy amilyen jövedelemmel (jövedelmekkel) rendelkezünk, ugyanis a bankok között ezek elfogadásában is vannak különbségek. A jövedelem lehet például magyarországi vagy külföldi alkalmazotti jövedelem, vállalkozói jövedelem (például katás), véglegesített nyugdíj, osztalékjövedelem, GYES/GYED/GYET, családi pótlék,  cafetéria (munkáltatóival), ingatlan bérbeadásból származó jövedelem.

Az adatok tájékoztató jellegűek!