PRO-LUX Ingatlaniroda

Ingatlanközvetítők feladata

feladatAz ingatlanközvetítő feladata – avagy miért is fizessünk egy ingatlanosnak?

Sokan ódzkodnak attól, hogy közvetítői segítséget vegyenek igénybe egy ingatlan eladása vagy vásárlása során. Vannak, akik régebbi negatív tapasztalat miatt, vannak, akik azért, mert a közvetítő munkáját drágának, megfoghatatlannak találják.

Amikor azonban néhány praktikus fogással meggyőződik a tulajdonos az ingatlanos rátermettségéről, megbízást ad, akár valódi élményként éli meg az együttműködést.

Első lépésben azt érdemes kideríteni, hogy valóban szakemberrel állunk-e szemben az ingatlanközvetítő személyében. Saját lakóhelyünk környéke mennyire ismert számára, mennyire aktuális piaci adatokról tud beszámolni, jelenleg milyen hasonló ingatlanokkal foglalkozik, illetve feltétlenül javaslom, hogy referenciákkal is tudjon szolgálni. Eközben világossá fog válni, hogy emberileg is megtaláljuk-e vele a hangot, hiszen egy megbízáshoz számtalan személyes adatot meg fogunk vele osztani, bizalmi viszony szükséges az eredményes, közös munkához.

Amint úgy értékeljük, hogy megbízzuk őt az ingatlan értékesítésével, gondoljuk végig alaposan azt a döntést is, hogy milyen típusú megbízási szerződést választunk: tapasztalatom szerint a közvetítés egyetlen megbízottal a leghatékonyabb.

A számunkra következő állomásként azt tartom fontosnak, hogy gondosan nézzük át az ingatlanossal a piacra kerülő hirdetést, hogy minden információ pontosan szerepeljen. Nincs annál kínosabb, amikor utólag kell helyesbíteni az adatokat.

Amint pedig arra kerül a sor, hogy az érdeklődőkkel személyesen is alkalmunk van találkozni, amikor tehát megnézik a lakásunkat, a közvetítő ismét „vizsga” elé áll: újra kiderül, hogy mennyire „legény a gáton”, hogy miként viselkedik, mennyire talpraesett, hogy a továbbiakra nézve mennyiben lesz megbízható a vevő számára is. Felmerülhet ugyanis számtalan olyan kérdés, ami a vásárláshoz szükséges, és ha az ingatlanos bizonytalan az első körös tárgyalás során, egyáltalán nem biztos, hogy a mi ajánlatunk iránt fognak később érdeklődni. Hangsúlyozom, nem állítom, hogy első látásra kell megvásárolnia vevőnek a lakást, de az első benyomás nagyban függhet az ingatlanoson (is).

Végül pedig az alku az utolsó akadály, amelyet meg kell ugrania megbízottunknak: minden eldőlhet azon, hogy (elsősorban) melyik fél álláspontját képviseli, hogy kinek az érdekében érvel. Akár a vételár, akár más paraméter melyik fél számára igazán megfelelő.

A végére került, noha a megbízási szerződés aláírásakor is fontos: véleményem szerint akkor készült korrekt szerződés, ha a fenti lépések bármelyike közben – ha akarunk – ki tudunk szállni. Praktikusan ez az utolsó mozzanatban lehet releváns. Korrekt szerződés alatt pedig azt értem, hogy akár 1 Ft alku esetén is visszaléphet az eladó minden további kötelezettség nélkül.

Ha a fenti eseménysor közben végig úgy érzi a tulajdonos, hogy mellette állt a közvetítő, a szerződéskötés után örömmel fogja kifizetni a sikerdíjat, és még ő fogja megköszönni.

Ebben az esetben valóban érdemes is kifizetni, hiszen érvényesült az „együtt sírunk, együtt nevetünk” helyzet, és biztos lehet benne minden kétkedő, hogy igazán elégedett ügyfélként áll fel az asztaltól.www.pro-lux.hu

Vác, Galcsek utca 11.

proluxingatlaniroda@gmail.com

06-30-915-29-42