PRO-LUX Ingatlaniroda

Hitel közvetítés

hitel

IRODÁNK segítséget nyújt hitel és CSOK közvetítésben is, kiváló kollégáink szakmai tudásával hozzá járul a lehető legkedvezőbb hitelhez való hozzá jutásban.

www.pro-lux.hu

Vác, Galcsek utca 11.

proluxingatlaniroda@gmail.com

06-30-915-29-42


Mint tudjuk, a lakáshitel egyfajta jelzáloghitel vagyis felvételéhez ingatlanfedezet szükséges. A fedezetként bevont ingatlan lesz a biztosíték arra, hogy a bank visszakapja a meghitelezett összeget. Így kisebb a bank kockázata, ami az ügyfeleknek is kedvező, hiszen a jelzáloghitelek kamata alacsonyabb a személyi kölcsön kamatánál. Viszont a hitelbe bevonni kívánt ingatlan típusa nagyon fontos, ugyanis a bankok különbözőképpen hitelezik meg az eltérő besorolású ingatlanokat. De, hogy milyen típusú ingatlan lehet hitelfedezet? A továbbiakban kiderül!

 

Fedezetként csak Magyarország területén lévő, magánszemély tulajdonában levő per-, teher- és igénymentes, önállóan forgalomképes ingatlan szolgálhat, melynek műszaki állapota végleges és tulajdonviszonyai rendezettek. A jelzáloghitelhez fedezetként felajánlott ingatlannak lakhatásra alkalmasnak kell lennie:

 • Van benne működő fürdő és WC.
 • Van benne konyha és abban vízvételi lehetőség.
 • Van ablak a szobán.
 • Van benne állandó fűtés.

A hitelintézetek a fent említett kritériumoknak megfelelő ingatlanokat sem egyformán veszik figyelembe az ingatlanfedezet megállapításakor, vagyis a becsült forgalmi érték más-más százalékáig adnak hitelt. Az értékbecsléskor számít az ingatlan elhelyezkedése (megye, település nagysága, városrész), az ingatlan állapota, minősége, kora és közvetlen környezete (utca, lépcsőház) is.

 

A bankok szempontjából az ingatlan tulajdoni lapján szereplő besorolás a mérvadó. Sokszor ezen múlik, hogy fedezetként bevonható-e az épület. Számtalan esetben előfordult már, hogy ránézésre lakóingatlannak tűnik a ház, viszont a besorolása más, így már a fedezeti értéke is romlott. A hitelintézetek a kiszámítható, problémamentes hitelszerződéseket preferálják első sorban, így a nehezen megbecsülhető forgalmi értékű ingatlanok egyedi elbírásában részesülnek.

 

Milyen típusú ingatlan lehet hitelfedezet?

 • Tervezőasztalon levő ingatlan: Amennyiben a vevő és a beruházó szakaszos fizetésben állapodik meg, általában a projektet magát is finanszírozó bank vállalja csak be a hitelezést. Ha a vevő és a beruházó úgy állapodnak meg, hogy az önerő feletti összeget utólag, az épület elkészültét követően kell rendezni, akkor már több bank is hajlandó hitelezni.
 • Lakóház besorolású ingatlan: A legkönnyebben hitelezhető.
 • Nem lakóház besorolású nyaraló: Ezek akkor hitelezhetők, ha legalább komfortosak (van bennük állandó fűtés, hideg-meleg víz és fürdőszoba).
 • Ártérre épülő ingatlan: Általában nyaralóknál fordul elő, ezeknél az épületeknél a komfortosságon kívül az is feltétel, hogy a tulajdonos kössön árvízkár ellen biztosítást.
 • A mezőgazdasági területen kivett gazdasági épület, vagy külterületen lakóház és udvar: Amennyiben egy adott ház belterülethez közel, vagy szinte már a településbe integrálódva jelenik meg, a finanszírozhatóság alacsonyabb lehet.
 • Tanya: A forgalmi értékhez képest alacsonyabb mértékű lehet a megítélt hitelösszeg.
 • Vályogház: A kisebb településekre jellemző a vegyes falazatú (tégla+vályog) ház. Lehet találni olyan bankot, ahol nincs szerkezeti megkötés, így hitelezhetőek az ilyen fajta ingatlanok is.
 • Üzlethelyiség: Az ilyen típusú ingatlanokat nem minden pénzintézet fogadja el hitelfedezetként. A vegyes funkciójú ingatlanok esetében, vagyis az ingatlannak lakó és üzleti funkciója is van, akkor hiteleznek a bankok, ha az épület lakórésze nagyobb, mint az üzlet.
 • Garázs: Önállóan nem fogadható el fedezetként. Ha azonban lakóingatlan mellé kerül sor a bevonására, akkor vehető fel rá kölcsön. Ami még fontos, hogy a garázsnak önálló helyrajzi számon kell lennie.

Az adatok tájékoztató jellegűek!